Hvis du sejler i en jolle eller an anden båd, der ikke har en køl med betydelig ballast, vil du kæntre før eller senere – sandsynligvis før. Det er meget almindeligt ved disse både, og folk der er vant til at sejle i dem lærer at rette dem hurtigt op uden meget besvær. Faktisk er det en del af det sjove, og når du bliver mere dygtig, kan du måske prøve sådan en slags båd. Men det er ikke alle, der synes, at det er lige sjovt at starte i en jolle, når de først skal lære at sejle. Derfor kan det være en god ide at starte med en kølbåd, der meget sjældent kæntrer (som regel kun hvis kølen knækker).

 

Kølbåde har masser af ballast for at holde dem oprejst i de fleste vejrforhold, måske med undtagelse af hvis man er fanget midt i en orkan. Selv i disse tilfælde kan store kølbåde holde sig oprejste. De fleste både, uanset størrelse, vil krænge når der er lidt frisk vind. Hvis der er stærk vind, kan du sagtens opleve, at båden hælder så meget til siden, at du får vand på dækket. Det er noget som erfarne sejlere plejer at nyde som en del af en god sejlads. Heldigvis har kølbåde fysikken på deres siden, så der er ikke sandsynligt, at du kommer til at kæntre.

 

En af grundene er sejlets overflade. Når en båd begynder at krænge, er den overflade af sejlet, som vinden rammer nemlig mindre. Det betyder et mindsket tryk på sejlet, hvilket gør at båden krænger gradvist mindre. Forestil dig at du står i en stærk vind med et stykke pap eller krydsfiner. Hvis du forsøger at holde pladen lige op, vil vinden blæse den væk. Men hvis du læner den i en 45 graders vinkel, vil trykket være meget mindre. Det samme sker med sejl, og jo længere bådene krænger, jo mindre tryk er der.

 

For det andet er der en ballast i kølen, som kan stikke flere meter under vandlinjen, så når båden krænger bliver dens vægt større. Forestil dig at du holder en håndvægt i din hånd, og at din arm hænger lige ned fra din skulder. Løft nu håndvægten væk fra din krop, hold armen lige, og du vil opleve at det bliver tungere jo tættere armen kommer på at være vandret. Sådan fungerer en ballast, når båden krænger.