Hvis din kurs er sat i en retning, der ligger mod luv, hvordan sejler du så derhen? Medmindre vinden blæser direkte agterud, går sejlene fremad på grund af et “tryk”, der skabes af vinden der blæser hen over sejlene, ikke ved at skubbe mod dem. Når du styrer mere mod vindretningen, trimmer du sejlene strammere for at holde dem fulde af vind, så de fortsætter med at lave tryk.

Men sejl for tæt på vinden, og sejlene vil begynde at luffe, så vinden rammer den modsatte side af sejlet og begynder at vende vrangen ud, og båden begynder at sænke farten. Vend mere ind i vinden og snart vil hele sejlet blafre som et lagen, der hænger ude for at tørre. Men fortsæt med at vende gennem vinden, og snart vil sejlet fyldes med vind på den anden side af båden.

 

Moderne sejlbåde kan sejle i op til en 45 grader vinkel fra vinden. For eksempel, hvis vinden blæser fra nord, kan en båd sejle fra nordøst til havn siden hele vejen igennem øst, syd og vest til nordvest på styrbordstangen (hvis vinden kommer over højre side af båden – også kaldet styrbord).

 

Når du har skiftet side sejler du stadig i mere eller mindre samme retning, men med den forskel at vinden nu rammer den anden side af sejlet. På denne måde kan du skifte side igen og igen uden at skifte kurs. Begyndere kalder dette at zig-zagge i vandet. Erfarne sejlere kalder denne metode at “slå”, og det er en af de mere avancerede teknikker i sejlads. Når du har mestret at slå, kan du sejler hvor som helst, du ønsker.