At lære det grundlæggende ved at sejle er nemt, men at blive til en ekspert kan tage flere år. Der er altid noget mere du kan lære, og når du bliver bidt af det, vil du gerne lære alt! Derfor har vi skrevet nogle artikler til dig som godt kunne tænke dig at lære mere om at sejle eller bare vil blive bedre til det, hvis du allerede har været ude på et par sejladser.

Skødet

Når du lærer at sejle, lærer instruktøren dig, hvordan du bruger “skødet” til at justere sejlet. Skødet er det reb, der trækker sejlet tættere på båden eller slækker det. Skødet, der styrer sejlbåden, er storskødet. Det, der er bundet til fokken, hedder fokskødet osv. Korrekt justering af skødet er den vigtigste del af at sejle, og du kan tilbringe hele dit sejltur bare med at stramme og løsne skødet.

Spænding og justering

Men der er virkelig meget mere at ved sejlads end bare skøderne. Der er faldspænding (faldet er reb eller nogle gange en wire, der hejser sejlet), bomspænding (bommen strammer sejlet langs dens “fod” eller bund , hvor det er fastgjort til bommen), løjgangsjustering (løjgangen er et spor over båden med et bevægeligt skinne der holder den ene ende af storskødet), bomnedhalsspænding (bomnedhalet trækker bommen ned for at gøre sejlet fladere), og så videre. Mange både har udstyr til bøjelse af masten, mens du sejler, for at du kan justere storsejlet endnu mere.

Stramning eller slækning?

Hver af disse justeringer ændrer sejlets form, men ikke dets position. På nogle sejladser, når man f.eks. “slår” (dvs. når båden sejler så meget i vinden som den kan), det er bedre at sejlet er meget fladt med et lille “udkast” eller krumning. Stramning af faldet, bomudhalet og bomnedhalet vil gøre dette. Nogle gange er det bedre, hvis sejlets top rækker lidt ud i forhold til bunden for at spilde vind (dvs. at man tillader vinden at slippe ud fra sejlet) på en stormfuld dag. Dette kan du gøre ved at trække i løjgangen og lette skødet for at lade bommen løfte sig i hårde pust. Men på en rolig dag skal sejlet strammes lidt, hvilket betyder øget skødespænding og justering af løjgangens position.

Der er mere endnu!

Og det ovenstående handler kun om storsejlet! Vi har endnu ikke begyndt at fortælle om fokken, eller om hvordan du slår spileren ud, når du skal sejle i medvind. Heldigvis har vi skrevet lidt flere artikler på vores side til dig, der godt kunne tænke dig at vide mere om de forskellige dele på en båd.

Der er ingen der har sagt at sejlads er nemt! Det er en svær disciplin at lære, men på en god måde. Selvom du sejler i et helt liv, vil der altid være mere du kan lære eller blive bedre til. Det betyder, at du aldrig kommer til at skulle kede dig!