GPS-enheder modtager signaler fra satellitter, som bruges til at bestemme position med. Afhængigt af enheden kan en GPS finde din position i op til tre dimensioner: breddegrad, længdegrad og højde.

Det bemærkelsesværdige ved en GPS er, at satellitnavigationsoplysningerne er tilgængelige for alle, hvor som helst, og ganske gratis. Selvfølgelig skal du købe en GPS-modtager til at bruge de data, men det er en ret lille investering, når du opdager, hvor meget information du kan få.

Lad os tale om de forskellige GPS-enheder, du kan få.

  • En batteridrevet, håndholdt GPS er ideel til små både, fordi den ikke behøver at blive monteret og ikke vil optage værdifuld plads.
  • Monterbare eller bærbare GPS-modtagere har større skærme, større knapper og flere funktioner end håndholdte enheder. De fleste GPS’er i denne kategori bruger batterier eller ekstern 12 volt strøm. De kommer med skinner for at holde GPS’en på plads, mens du er på vandet og kan fjernes til opbevaring, når du er færdig med at sejle.
  • Fastmonterede GPS-modtagere har de største skærme og de fleste funktioner. De er beregnet til at blive installeret permanent.
  • En stand-alone GPS kaldes ofte som en plotter. Mange fastmonterede GPS-enheder kombinerer satellitnavigering med yderligere funktioner.

De fleste GPS-enheder leveres med grundlæggende kort forudinstalleret. For at udvide din GPS’s database eller få adgang til detaljeret regional data kan du købe og downloade kort fra USB’er eller datakort.

GPS tilbyder næsten uendelige muligheder for højteknologiske sejlere. Faktisk er teknologien til at etablere en GPS med radar, sonar, VHF marine radio og et båds autopilot system allerede til rådighed.

GPS er vidunderligt udstyr. Men som meget andet udstyr er en GPS-enhed ikke perfekt, så det bedste råd er at lære at navigere med et kompas – bare så du er sikker. Det giver dig mere selvtillid til at udforske og få mest muligt ud af din tid på vandet.