Limfjorden er et naturfyldt område, som lyser langt væk af dansk ånd og sind. Bakkede kyster, mange smukke vige, udsigt til kirker og små byer langs kysterne – det er ikke uden grund, at forfatteren Erik Bertelsen valgte Limfjorden som scene for sit berømte digt: Blæsten går frisk over Limfjordens vande, som blev udgivet i digtsamlingen Blæst og Blaa Vande i 1939. Selv om han ikke var den største digter, som Nordjylland har fostret, er hans sang blevet folkeeje. Melodien er komponeret af Povl Hamburger, og den blev faktisk komponeret, inden digtet blev skrevet, så Erik Bertelsen skrev sit digt til en eksisterende melodi.

Ideelt til familieture

Limfjorden rummer en meget varieret natur og er derfor velegnet til sejlads med familiebåden, også fordi der hele tiden landkending. Alligevel er det en god idé at

huske GPS’en, blandt andet fordi man jo kan blive overrasket af vind og vejr og få brug for at korrigere kursen med GPS’ens hjælp.

Vil I i form inden sommerens sejlture, kan det være en idé at besøge Gorilla sports, hvor i kan finde træningsredskaber til store og små. Har I sejlbåd, kan det kræve gode armmuskler at styre bom og sejl, og her kan det være en god idé at have trænet biceps og andre muskler, inden I stævner ud.

Den østlige del af Limfjorden, som de fleste sejlere udefra kommer ind i genne, når de stævner ind i fjorden, går gennem et mere fladt landskab end vestpå. De fleste sejlere styrer derfor direkte mod Aalborg og videre vestpå, hvor landskabet bliver mere varieret.

Øerne i Limfjorden

På vejen vestpå kommer man forbi øerne i Limfjorden. De fleste kender Mors, som er den største ø og har en smukt og varieret landskab. Hovedbyen, Nykøbing Mors, er et besøg værd med sine hyggelige gader og gamle huse.

Er man til forhistoriske fund, kan man have heldet med sig på Fur, hvor de høje skrænter rummer masser af fossiler fra tidligere periode i jordens historie. Mange børn og voksne har et spændende minde liggende hjemme på en reolhylde fra deres udflugt til Fur, hvor de enten har fundet et fossil direkte på stranden eller pirket i de høje skrænter og lirket en forstening fri.

Venø er en anden af øerne, som også er kendetegnet ved et smukt landskab. Her er der også spændende at komme, og blandt andet har den kendte rigmand Christian Kjær en sommerbolig her, så i kan risikere at møde kendte mennesker, hvis I lægger til i Venøs havn på jeres sejltur gennem Limfjorden.

Vest for Løgstør bliver der mere ensomt, og man kan finde mange idylliske steder at ankre op og bade, spise frokost m.v., inden man stævner til havn for natten.